Jdi na obsah Jdi na menu
 


Achatina Reticulata

27. 12. 2014
Achatina reticulata patří mezi největší druhy achatin.

Původ
Západní Afrika, Tanzánie, Zanzibar.

Délka života
Do 10-ti let, obvykle však 5-7 let.

Podmínky chovu
Vlhkost vzduchu by měla být 70-80%. A. reticulata je nenáročný druh. Teplota je nejvhodnější 23-26°C.

Velikost
Velikost ulity je obvykle 12-17 cm, výjimečně i více. A. reticulata je druhá největší achatina. Ulita má hrubou strukturu. Tento druh velmi rychle roste, a proto má někdy křehký rostoucí kraj ulity a dochází tak k častému poškození. Při odlomení rostoucího kraje ulity se není čeho bát. Odlomená ulita velmi rychle doroste. Konečné velikosti může dosáhnout už za 6 měsíců života.

Váha
Až 400g.

Vzhled
Ulita má velmi hrubou strukturu. Základní barva je béžová a na ní jsou hnědé klikaté a rozmazané pruhy. Ty na starších závitech splývají a ulita dostává strakatý vzhled. Columella je čistě bílá. Hlava a hřbet jsou světle hnědé, zbytek nohy je béžový až krémový. A. reticulata se často zaměňuje s a. albopictou, která je jí v mládí podobná. Lze je však snadno rozeznat. Albopicta má apex (vrchol ulity) růžovo-červený, ale reticulata jej má vždy bílý.

Rozmnožování
A. reticulata je pohlavně zralá za 5-10 měsíců. Po spáření klade 30-200 vajíček. Velikost vajíček je 0,5-1 cm. Líhnutí vajíček je závislé na teplotě, obvykle za 10-20 dní. Snůška se může opakovat až 4 x do roka. U tohoto druhu si musíme dávat pozor na křížení s ostatními druhy. Prokázané křížení je pouze s albopictou, ale pozor si musíme dávat i u ostatních druhů jako fulica nebo immaculata. Další všeobecné informace o páření achatin viz. achatina fulica.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář